Årsmöte SYMF

SYMF håller årsmöte den 7 mars kl 18-19.30 i Yttermalungs skola.

Dagordning enligt stadgar. Övriga punkter: hjärtstartare, aktiviteter för barn i gympahallen, skolgruppen samt lokal serviceplan.

Varmt välkomna!

Vad händer med Yttermalungs skola?

Onsdagen den 7 oktober hölls ett bymöte för permanent och fritidsboende för att diskutera vad som hittils gjort av Skolgruppen i SYMF och hur byn ska gå vidare för att säkra skolan och bygdens framtid. Ca 50 personer deltog i mötet och det är tydligt att frågan engagerar. Förmodligen för att skolan är navet i en framtida utveckling, utan skola avstannar inflyttningen vilket i sin tur påverkar allt från fastighetspriser till underlag för infrastruktursatsningar.

Om du missade mötet kan du klicka på Presentation 20151007 för att ta del av presentationen om Skolgruppens arbete. Mer information om dialogen som förts med Malung-Sälens kommun finns på yttermalung.com.

Om du vill du engagera dig för den södra kommundelens framtid är du välkommen på möte i Yttermalungs skola lördagen 24 oktober. Tid meddelas inom kort.

Läs gärna Falukurirens artiklar från bymötet den 7 oktober http://www.dt.se/dalarna/malung/mote-om-framtiden-i-yttermalung samt http://www.dt.se/dalarna/malung/stark-oro-for-skolans-framtid-i-yttermalung-och-irritation-over-kommunens-hantering.

Vinyasa yoga i Yttermalung

Zara Ljungqvist kommer att leda höstens Vinyasa yoga i gympahallen. Yogan fokuserar på rörelser och andning med ett kortare avslappningsmoment på slutet. Vi kör fem gånger med början tisdag 1 september 18-19.

Kostnad är 100 kr/gång alternativt 400 kr / paket med 5 gånger. Alla deltagare måste lösa ett medlemskap i YIK (50 kr /person eller 100 kr/familj) samt ta med en yogamatta (finns att köpa på Trim, Dalaridå, Hälsokraft och Sportringen i Malung).
Har man frågor om yogan kan man kontakta Zara på 0704222390.

Varmt välkomna!

Det händer i regi av Yttermalungs bygdegård

Detta händer i Yttermalung under 2015
– Måndagar kl 18.00 Byacirkel ,vid Intresse: ring Jannne Jansson för info. 070-252 59 69

-7/7 Fäbodmarsch Pris 50:- start kl. 10.00 vid Yttermalungs Camping.
(i priset ingår: korv/bröd/dryck, resa tillbaka till campingen)
För Info : Lennart Dölhed, 0280-60047 eller Janne Jansson 0280-12917 / 070-252 59 69

-26/7 Yttermalungsdagen
-Älgfest i Oktober
-26/11 prelbokat möte i Bygdegården för Mellanskog
-6/12 prelbokat datum för Julbord

– Foton för nya Bykalendrar sökes , kontakta Janne Jansson , 0280-12917
– önskar ni Kondoleanser och vill stödja Bygdegården eller Edets Kvarn,
kontakta Irja: 0280-60081 eller Monica: 0280-60179

I medlemsutlottningen blev följande vinnare dragna: vi säger Grattis..
1:a pris (2 pers) Julbord värde 500kr: Mona Dalman o Lars Maberg
2:a pris Presentkort värde 300kr/MalungsHandlarna: Anitta o Tommy Olsson
3:e pris Bykalender värde 135kr: Ingmarie o Bosse Hedback
4:e pris Bykalender värde 135kr: Staffan Sognefors
Tack för att ni stödjer Yttermalungs Bygdegårdsförening

Inför 2015 års majbrasa

Då det lämnats icke lämpligt material redan nu i brasan. Så får det redan nu, gå ut information om detta: det som ska brännas i den,är endast naturligt trädgårdsavfall, tex. endast buskar,grenar. Lämna inte behandlat målat virke,metall, plast,eller annat olämpligt, i brasan. (Då kommer ej brasan att tändas) Allt detta övriga som är olämpligt, ska lämnas på soptippen i Malung. Var vänlig att respektera detta! Mvh.från dom ansvariga för brasan i Yttermalung.

Motionsgympa i Yttermalung

Välkommen alla som vill vara med på gympan i Yttermalungs gymnastikhall under hösten och vintern.

Nu på måndag, den 13/10 -2014 kl.18, börjar vi.

Alla som vill vara med löser medlemskort i Yik för 100kr. Bankgironummer 714-6723. Skriv namn, adress och ”gympa”.

Vi ses hälsar Yik

Byfoto

För dig som vill göra en extra-beställning av 2014 års byfoto.

Välj på storlek 20×30 (50;-) eller 30×45 (75:-) (om fotot ska skickas tillkommer det frakt)
 
Beställningar mottages till Monica M. 0280-60179 el. 070-630 30 01
Vi vill ha in beställningarna innan September månad är slut.

Hagabadet öppnar för säsongen

Badet är öppet från den 27 juni mellan 10-19. 25 kronor / bad. Ett familjekort kostar 450 kronor. För de som badar ingår minigolf i priset. Från den 5 juli är kiosken öppen mellan 9.00-21.00.

Nyhet för säsongen är en vedeldad bastu att hyra för 250 kr inkl ved. Vedeldad bastu på älven vid naturreservatet kostar 350 inkl ved.

 

Spruthuset

Nu startar vi projekt “Spruthuset”

Efter framgången med hjärstartaren fortsätter vi med projekt Spruthuset. Alla vill vi ha en trevlig miljö att bo och vistas i och en del av detta är att byggnaderna är fint och välhållet skick samt att kulturminnen bevaras. Byggnadsvården åligger innehavarna vi har byggnader som varken tillhör kommunen, kyrkan, någon annan specifik ägare utan är “allmän egendom sedan gamla tider.”

Innan bron över älven i Yttermalung blev klar 1938/39 så var bebyggelsen väster om älven utan snabb tillgång till brandkåren om elden hade kommit lös. I enlighet med gamla tiders brandförordningar köptes därför en handdriven brandspruta, “modell större” som pumpades av två man och som vattenfylldes i sin tank av alla män, kvinnor och barn som ställde upp sig i en rad för att skicka fyllda vattenhinkar från vattentaget till sprutan enligt principen “langen går.”

Pumpen står in i ett speciellt skjul invid Västra vägen i Eggen, strax efter avfarten från bron, norrut. Ett sådant skjul kallades “Spruthus”. Det vi har här i byn börjar nu bli hårt medfaret av väder och vind. Spåntaket faller av och syllarna i botten har ruttnat så lutningen bakåt ökar alltmer år från år.

Med friska pengar till ett nytt tak, grundarbeten och nya syllar i botten och rödfärg på väggarna, så ska vi bybor kunna återställa det i sin ursprungliga glans.

Valborgsmässokollekten i Yttermalungs kapell går även i år till SYMF

Den kollekt som kommer att tas upp i samband med sång- och musiksammankomsten i Yttermalungs kapell, den 30 april, går till SYMF enligt överenskommelse med kyrkoherde Lennart Pettersson. Vid majbrasan invid älvbron kommer dessutom medlemmar från SYMF att gå runt med insamlingsbössor.

Vi vädjar till alla Yttermalungsbor att ge ett rejält bidrag till verksamheten inom SYMF. Även om virke är dyrt så kanske det kan bli någon slant över till annan verksamhet som SYMF bedriver eller avser att gå igång med. Yttermalung är vår hembygd och styrelsen i SYMF vill göra sitt bästa för att skapa en attraktiv och trivsam bygdemiljö för alla som redan bor här och för dem vi kan locka hit, verkligen ska trivas och därför vilja bo kvar.

Vi inom SYMF önskar alla Yttermalungs- och Finnmarksbor en trevlig Valborgsmässoafton och sedan en angenäm vår och sommar.

Dag Zetterquist

Projektledare för Hjärtstartaren och Spruthuset

Medlemsinfo SYMF

 Samhällsföreningen för Yttermalung och Malungs finnmark…

…är nu inne på tredje året. Vi har under de första två åren haft ca 40 medlemmar, ungefär lika många brukar i regel delta på våra stormöten om landsbygdsutveckling.

Föreningen startade 2012 för att stötta projektet Flytta till Yttermalung och Malungs finnmark. Målsättningen var att öka andelen barnfamiljer i den södra kommundelen. Under 2013 och 2014 har en stor del av engagemanget fokuserat på att utveckla ett samarbete med Barn och Utbildningsnämnden på Malung-Sälens kommun för att skapa en F-5 skola med attraktiv profil. Arbetet har gett resultat och vi fick i början av april det positiva beskedet att barnen som ska börja årskurs 3 hösten 2014 får göra det i Yttermalungs skola! Detta visar att om vi samarbetar når vi även resultat. Nästa steg är att skapa en arbetsgrupp för skolan tillsammans med politiker på kommunstyrelsenivå under mottot ”Malung-Sälens kommun blir ledande inom landsbygdsutveckling genom att satsa på en bred skola som attraherar människor att stanna kvar samt flytta hit”.

Det är med glädje vi kan meddela att det nu finns en hjärtstartare i Yttermalungs kapell (det finns sedan tidigare en i Tyngsjö). På Valborgsmässoafton 2013 startades, på initiativ av Hilje Blaauw och Dag Zetterquist, en insamling för en hjärtstartare till Yttermalung och Sillerö. SYMF fick hela den kollekt som togs upp i Yttermalungs kapell på Valborgsmässoaftonen. Samtidigt gick några medlemmar runt med insamlingsbössor vid majbrasan. Resultatet blev över förväntan för vi fick in cirka 5 000:-. Lions och kyrkan bidrog med pengar så att vi kom upp i de 20 000:- som startaren kostade. Anitta Olsson har hållit en HLR-kurs för Yttermalungs- och Finnmarksbor. Reportaget från den kurskvällen har du troligen sett i Kyrkbladet.

Hjärtstartare i kapellet

Förutom engagemang för skolan och hjärtstartare arrangerades under 2013 olika aktiviteter bland annat ”En kulturhistorisk vandring genom Yttermalung”, föreläsningar av entreprenörerna Dalarado och Hernö Gin samt underhållning av Byns Mats Larsson i Yttermalungs bygdegård. Samarbetspartner var Studieförbundet Vuxenskolan.

Medlemskap

SYMF är medlemmarnas förening. Alla är varmt välkomna att genom föreningen engagera sig i eller utveckla aktiviteter som kan bidra till att stärka vår bygd i enlighet med föreningens stadgar.

Medlemsavgiften är 50 kronor/år för vuxna och betalas genom insättning på bankgiro 243-6624 (egna giroblanketter eller internetbank) – lämna namn, telefonnummer och e-mail adress istället för OCR nummer. Medlemskap är gratis för ungdomar under 18 år. Registrering av medlemskap för ungdomar görs till SYMFs kassör Gunbritt Wallgren (gunbrittwallgren@telia.com / 0280-60015). SYMF är en icke vinstdrivande organisation. Medlemmarnas avgift betalar för organisationskostnader; bankgiro, lokalhyra och fika vid SYMFs möten samt webhotell/server för www.yttermalung.com.

Stort tack på förhand för ditt stöd!

PS. för att hålla nere kostnader använder vi oss av Facebook och www.yttermalung.com för att kommunicera om möten och aktiviteter.

Styrelsen för SYMF gnm

Anna Matsson

 

 

Försäljningen av 2014 års Nakufis-Kalendrar inbringade

4000:- till Bröst Cancer Fonden och
4000:- till Prostata Cancer Fonden

Vi säger  TACK  till alla som bidragit till detta stöd.

TACK till ALLA medverkande på bilderna
TACK till fotograf: Mimmi Boström
TACK till Malungs Bokhandel , Ica Supermarket, Malung, Shell Malung,
för att ni hjälpt till med försäljningen.
TACK till alla sponsorer
Om någon så önskar, finns det kvar några kalendrar av 2014 års Kalender NU till REA pris: 125:-/st
hör bara av er till Monica 070-630 30 01