Media

November 2012

Falukuriren och NWT skriver om Hilje som får pris av W7

Augusti 2012

Falukuriren skriver om Yttermalungsdagen 2012. Läs artikeln här.

3 juli 2012

Dalademokraten skriver om Yttermalungs campings nya logga och stugor 

15 juni 2012

Tidningen Företaget skriver om Gunbritt Wallgren i Sillerö och arbetet med SYMF och 8 Bygder.

I tidningen Företagets sommarnummer kan man ta del av två artiklar om Yttermalung och Malungs finnmark. Gunbritt Wallgren berättar bland annat om livet i Sillerö och arbetet med hälsokostsiten http://www.pharmastore.se/. Artikeln Stolta Lantisar handlar om projektet Flytta till Yttermalung och Malungs finnmark,  SYMF (samhällsförening för Yttermalung och Malungs finnmark) och arbetet med Magnus Holmberg från Länsstyrelsens initiativ 8 Bygder

Klicka på länken för att ta del av artiklarna.

3 juni 2012

Dalademokraten skriver om namngivning av vindkraftverk på Korpfjället

Klicka på länken för att ta del av artikeln.

 

1 juni 2012

Hilje och Petra ”Flytta till Yttermalung och Malungs finnmark” namnger vindkraftverk

Falukuriren uppmärksammar IKEAs initiativ att låta vardagshjältar namnge vindkraftverken på Korpfjället. Hilje Blaauw och Petra van Milligen som arbetar hårt för att öka inflyttningen till byarna i Yttermalung och Malungs finnmark namnger ett vindkraftverk. Läs artikeln här.

31 maj 2012

Radio Dalarna besöker naturreservatet Eggarna

Klicka på länken för att lyssna på intervjun med Astor Eriksson, Marit Sundén och Christina Enfjäll.

3 april 2012

Falukuriren skriver om Öppet Hus i Yttermalungs skola

Yttermalungs skola har haft öppet hus. Alla lärare, elever och deras föräldrar var på plats för några lektioner på kvällstid. Även barn som börjar under hösten 2012 var inbjudna så det var fullpackat i klassrummen.

– Det var första gång vi hade öppet hus och det var väldigt roligt, tyckte både personal och elever.

Tanken var att visa föräldrarna hur skolan jobbar. Många föräldrar har inte på dagtid möjlighet att följa lektioner i skolan.

Samtidigt kunde nya elever och deras föräldrar titta lite på hur det går till på Yttermalungs skola, som är en naturnära skola.

Under rasterna lekte alla barn bollspel på skolgården. Stämningsfullt var det i skymningen, som lystes upp av marschaller från riksvägen fram till skolan.

I skolans matsal serverades fruktsallad och det visades ett bildspel om skolans verksamhet.

Ett gäng 13-åringar kom också in och hälsade på sina gamla lärare och sin gamla skola. De fick se på en film som spelades in när de gick på Yttermalungs skola och fritids, och det var självklart mycket uppskattat.

– Alla reaktioner vi fick höra var positiva och många föräldrar tyckte att det var intressant att vara med denna kväll, summerade skolpersonalen.

Läs artikeln på:

http://www.dt.se/nyheter/malungsalen/1.4582001-oppet-hus-i-yttermalungs-skola

 

9 mars 2012

Falukuriren uppmärksammar projektet Flytta till Malungs finnmark:

Här vill man locka fler inflyttare från Holland

YTTERMALUNG

Hilje Blaauw och Petra van Milligens familjer är sedan några år tillbaka bosatta i Yttermalung och Malungs finnmark. De har flyttat hit från Holland och nu jobbar de för att locka flera landsmän att följa i deras spår.

 Hilje Blaauw, i vit skjorta, på en flyttmässa i Holland i samspråk med landsmän som är intresserade av hur det är att bo och leva i Sverige.
Hilje Blaauw, i vit skjorta, på en flyttmässa i Holland i samspråk med landsmän som är intresserade av hur det är att bo och leva i Sverige.

 

Hilje och Petra är exempel på den nya generationen holländare som söker sig till Sverige för att uppleva en livskvalitet som saknas i Holland.

– Attraktionen ligger i de enkla sakerna, som att barnen får möjlighet att gå i en skola nära naturen, och friheten att åka längdskidor från huset, säger Petra.

Då flera holländska familjer har uttryckt intresse för att göra samma resa har Hilje och Petra initierat projektet ”Flytta till Finnmarken”.

De arbetar aktivt med att informera intresserade barnfamiljer om vad som krävs för att flytta till Yttermalung och finnmarken.

Sedan januari finansieras projektet av landsbygdsutveckling Leader Dalälvarna.

Malung-Sälens kommun samarbetar med projektet som en del i sitt arbete med att öka inflyttningen till kommunen.

Kommunen stöttar med rådgivning från näringslivsenhetens landsbygdsutvecklare, Malung-Sälens turistbyrå samt förmedling av kontakter med näringslivet och arbetsförmedlingen.

Projektet upplever redan ett växande intresse från potentiella Yttermalung och Finnmarksbor.

– Sedan vi besökte en flyttmässa i Holland i januari har ett antal familjer anmält intresse för att få mer information om Yttermalungs skola, möjligheter att köpa hus, starta eget eller söka jobb, berättar Hilje och Petra.

Då en inflyttning tar ungefär ett och ett halvt år arbetar projektet långsiktigt med målsättning att ha ökat inflyttningen till kommunen åren 2013-2015.

– Projektet är ett konkret exempel på hur kommunen stöttar Yttermalung och Finnmarken för att öka inflyttning och bidra till en levande landsbygd, säger Hilje Blaauw

Klicka på länken för att läsa artikeln.