Öppet brev till föräldrar till barn i Yttermalungs skola

Under året som gått har det pågått aktiviteter för att göra vår bygd till en ännu bättre plats att bo. Allt började med att några föräldrar kallade till ett möte i december 2011 för att diskutera Yttermalungs skolas framtid. Mötesdeltagarna kom överens om att tillsammans arbeta för att möjliggöra en livskraftig bygd, öka antalet barn och se till att Malung-Sälens kommun, genom Barn och Utbildningsnämnden, bättre tillvaratar skolans fantastiska lokaler.

Ett resultat av mötet var projektet Flytta till Malungs finnmark. Projektet finansieras av Leader och ideellt arbete från bybor. Hittills har Hilje och Petra, som ideella projektledare, besökt två emigrationsmässor i Holland och har därefter haft daglig kontakt med intresserade barnfamiljer. En familj har redan varit på besök, en annan kommer att tillbringa några veckor i Yttermalung för att lära känna bygden och Sverige.

För att gemensamt hitta sätt att stärka skolan och stötta projektet ”Flytta till…” bildades i mars 2012 Samhällsföreningen för Yttermalung och Malungs finnmark (SYMF). Föreningen har en arbetsgrupp för skolan. I arbetsgruppen ingår föräldrar och lärare (både nuvarande och före detta). Arbetsgruppen har träffats regelbundet för att analysera den nya skollagen och situationen med skollokaler i Malung-Sälens kommun. Då arbetet med att stärka bygden är avhängigt engagemang från beslutsfattare hölls i september 2012 ett stormöte i Yttermalungs bygdegård med 65 deltagare. Bland mötesdeltagarna fanns Barn och Utbildningsnämndens ordförande som åtog sig att delta i Arbetsgruppens arbete.

Några av förslagen från Arbetsgruppen är:

• Varför köpa baracker till trånga skolor i Malung när vi har kanske de bästa skollokalerna i kommunen?

• Eftersom grupprum saknas på Blomster, kan t.ex all hemspråksundervisning förläggas till Yttermalung?

• Kan en del av NO undervisningen utomhus förläggas till Yttermalung som har en fantastisk utemiljö med Eggens naturreservat nära och Västerdalälven 150 m från skolan?

• Kan andra grupper skjutsas till Yttermalung under längre eller kortare perioder?

• Kan Yttermalungs skola avlasta Lillmon som har fått kritik på grund av dålig arbetsmiljö?

 

Om du har några frågor om Arbetsgruppen kan du kontakta Petra van Milligen 070 565 5575 (förälder) eller Rune Matsson 0730 832380 (före detta lärare på Yttermalungs skola). Vill du veta mer om SYMFs engagemang i skolan kan du klicka på rubriken Yttermalungs skola.

Kommentarer inaktiverade.